Ontslag nemen bij een vast contract: kan dat?
Stel: je hebt nu een contract voor onbepaalde tijd, maar zit toch niet helemaal op je plek. Is het dan wel mogelijk om ontslag te nemen bij een vast contract? In dit blog vertellen we je hier alles over!


Je vaste baan opzeggen voor een tijdelijk contract
Een vast contract geeft (financiële) zekerheid. Wanneer je deze zekerheid opgeeft voor een jaarcontract kan dat je een onzeker gevoel geven. Toch moet je jezelf afvragen waar je op de lange termijn gelukkig van wordt.
Wat als mijn nieuwe baan tegenvalt?
Het idee van ontslag nemen bij een vast contract kan spannend zijn: "Wat als mijn nieuwe baan tegenvalt?" Toch hebben mensen vaker spijt van stappen die ze niet zetten dan van degenen die ze wel nemen. Mocht de nieuwe baan toch niet zijn wat je hoopte, dan is de technische arbeidsmarkt op dit moment gunstig.
En mocht je nieuwe werkgever besluiten niet te verlengen, dan biedt de Nederlandse wetgeving bescherming: met aankondigingsplicht voor tijdelijke contracten vanaf 6 maanden en een transitievergoeding als vangnet bij het zoeken naar een nieuwe uitdaging.
Kan ik nog wel een hypotheek afsluiten?
Wil je een hypotheek afsluiten? Een vast contract kan daarbij helpen. Geen vast contract? Vraag je werkgever om een intentieverklaring. Hiermee tonen zij de intentie voor een vast contract, wat vaak genoeg zekerheid biedt voor hypotheekverstrekkers zoals Rabobank.
Tip: Breng je verhuisplannen ter sprake tijdens sollicitatiegesprekken en maak eventueel afspraken. Wil je weten wanneer je dit het beste kunt bespreken? Lees dan ons blog over de verschillen in sollicitatiegesprekken.
Wel of niet van baan switchen?
Om het voor jou wat overzichtelijker te maken, hebben we de voornaamste redenen om wel of geen ontslag te nemen met een vaste baan op een rijtje gezet.
Switchen van baan is wél interessant als:
- Je ongelukkig bent in je huidige baan, zeker als je ook fysieke of mentale klachten ervaart;
- Je geen uitdagingen en groeimogelijkheden meer ziet;
- Er onoplosbare conflicten zijn met bijvoorbeeld een leidinggevende;
- Het beter is voor je carrièreplanning op de langere termijn
Switchen van baan is niet interessant als:
- De enige verbetering die 100 euro extra op je rekening is
- Je omgeving zegt dat je vastroest, terwijl je zelf tevreden bent
- Je ergens nog niet bent uitgeleerd
Hulp van Synsel
Ben je er na het lezen van dit blog helemaal over uit dat je van baan wilt swtichen? Schakel dan de hulp van Synsel in. Check onze vacaturepagina en wie weet start jij binnenkort wel met een nieuwe baan!