Van ZZP naar loondienst in de Installatietechniek: alles wat je moet weten!

Ergens in je hoofd speelt het al een tijdje. Misschien ben je de administratie zat, of wil je meer zekerheid in je inkomen. Of wellicht bekruipt je het gevoel dat je te veel hooi op je vork neemt, nu de marktomstandigheden en wetgeving veranderen.

Hoe dan ook, je bent niet de enige ZZP’er in de Installatietechniek die overweegt om de overstap naar loondienst te maken. In dit blog nemen we je daarom mee langs alle do’s, don’ts, én actualiteiten rondom deze stap!

Simon Kempers
7 minuten

De aantrekkingskracht van loondienst

Waarom zou je als ZZP’er de sprong wagen? Je hebt toch al vrijheid? Klopt, maar vrijheid kent ook zijn prijs. Denk aan het gedoe rondom acquisitie, administratie, en het altijd scherp moeten zijn om nieuwe opdrachten binnen te halen. Daarnaast zijn er de fiscale veranderingen en de strengere regels rondom schijnzelfstandigheid in 2025.

Uit onderzoek van het UWV Kennisverslag 'Sectorbeschrijving Techniek' (2023) blijkt dat steeds meer technici (inclusief Installatietechnici) meer waarde hechten aan een stabiel maandelijks inkomen en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Bovendien neemt de vraag naar gekwalificeerde Installatietechnici in vaste dienst toe. Zo blijkt ook uit een analyse van TNO (2024) over de Nederlandse arbeidsmarkt in de technische sector dat werkgevers actief zoeken naar mensen met ervaring en vakkennis, juist omdat de sector kampt met tekorten.

Kortom: je bent gewild en er is keuze genoeg. Wil je zien wát er allemaal voor je beschikbaar is? Neem dan eens een kijkje tussen deze vacatures.

Hoe zit het met schijnzelfstandigheid en de nieuwe wetgeving in 2025?

Sinds 1 januari 2025 wordt er strenger gecontroleerd op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat de Belastingdienst extra gaat letten op contractvormen waarin een ZZP’er eigenlijk in loondienst zou moeten zijn. (Bron: KVK)

Schijnzelfstandigheid is een veelbesproken onderwerp in de Installatietechniek. Veel kleine en grote bedrijven hebben de afgelopen jaren flink geprofiteerd van goedkope inhuur en flexibel inzetbare krachten. Maar de overheid wil dat grijze gebied aanpakken. Als ZZP’er loop je door deze controle kans op naheffingen en boetes als je niet aan alle voorwaarden voor zelfstandigheid voldoet. Het is dus erg relevant om de afweging te maken: is dit nog wel handig? Wil ik die risico’s nemen? Of kies ik liever voor de veiligheid van een dienstverband?

Door de nieuwe regels kan het zijn dat opdrachtgevers kritischer worden in hun inhuurbeleid. Ze willen namelijk zelf ook geen boetes. Opdrachten kunnen daardoor lastiger te krijgen zijn. In zo’n geval is loondienst niet alleen een ‘veilige keuze’, maar misschien ook de logische volgende stap als je je vak wilt blijven uitoefenen zonder gedoe.

Wat zijn de voordelen van loondienst?

Vaste inkomsten

Je weet elke maand waar je aan toe bent. Lekker overzichtelijk.

Geen administratief circus

Salarisadministratie, debiteurenbeheer, btw-aangifte: het komt allemaal te vervallen.

Groeiende carrièremogelijkheden

In loondienst heb je vaak meer mogelijkheden voor doorontwikkeling. Trainingen, cursussen en soms interne doorgroeipaden.

Collectieve voorzieningen

Vakantiedagen, doorbetaalde feestdagen, pensioenopbouw (vaak deels betaald door de werkgever), en sociale zekerheid bij ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Volgens een studie van ABN AMRO uit 2023 over de arbeidsmarkt in de Installatietechniek, geeft 68% van de ondervraagde Installatietechnici aan dat pensioenopbouw en zekerheid bij ziekte belangrijke motivaties zijn om te kiezen voor loondienst. (Bron: ABN) Ook de mogelijkheid om binnen een bedrijf door te groeien is een factor die zwaar meeweegt.

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Als voormalige ZZP’er kun je je vrijheid best gaan missen. Geen keuze meer in welke klussen je aanneemt, minder flexibiliteit in je werktijden en vakanties, en misschien ook de dynamiek van verschillende projecten bij verschillende opdrachtgevers.

Toch zie je tegenwoordig dat veel bedrijven ook in loondienst veel flexibiliteit bieden. Denk aan hybride werken (waar mogelijk), goede reiskostenvergoedingen, en deeltijdcontracten. De nadelen hangen sterk af van de organisatie waar je terechtkomt.

Denk je na een paar maanden: ‘Oei, was dit wel de juiste stap?’ Je bent niet de eerste. Lees in dat geval zeker eens ons artikel over spijt van je nieuwe baan. Daarin krijg je tips hoe je met zo’n situatie kunt omgaan.

Actuele trends in de Installatietechniek

De Installatietechniek zit in de lift. Duurzaamheid, de energietransitie, klimaatinstallaties - allemaal booming business. Volgens de techniek vacatures in 2025 is er een constante groei in het aantal banen in de techniek. De verwachting is dat er tegen het einde van 2025 nog zo’n 25.000 extra vakmensen nodig zijn om alle duurzame projecten rond te krijgen. Een prima moment om de switch te maken dus.

De overheid stimuleert bovendien om meer mensen in loondienst te krijgen, onder andere via subsidies voor werkgevers en versimpelde regelingen om werkzekerheid te vergroten. Dit kan gunstig uitpakken als je nu nog twijfelt.

Hoe pak je de overstap praktisch aan?

De eerste stap? Je CV up-to-date te maken. Als ZZP’er heb je misschien niet elke maand een CV-update gedaan, maar je hebt wél een bak aan ervaring. Maak die ervaring inzichtelijk. Werk met concrete resultaten. Bijvoorbeeld: ‘In 2024 heb ik vijf grote projecten afgerond, waarbij ik voor project X het energielabel van C naar A heb gebracht.’ Dat soort info scoort punten.

Daarnaast kan het handig zijn om de markt te verkennen. Oriënteer je op wat er beschikbaar is aan vacatures en welke salarisschalen gangbaar zijn in jouw specialisme. Weet je niet precies hoe je dat het beste doet? Kijk dan eens naar hoe je de perfecte techniek vacature vindt.

Checklist

  1. Bekijk je financiën: Heb je lopende verplichtingen als ZZP’er? Denk aan openstaande facturen, lopende contracten, investeringen in materiaal of gereedschap. Zorg dat dat goed wordt afgehandeld.

  2. Maak afspraken: Misschien kun je met je nieuwe werkgever afspraken maken over het overnemen van specifieke materialen, of het doorzetten van bepaalde klantenrelaties.

  3. Zet je netwerk in: Soms ken je via-via een bedrijf dat wel een Installatiemonteur zoekt. Of je kunt binnen je bestaande opdrachtgevers kijken of ze je een contract in loondienst kunnen aanbieden.

  4. Lees je goed in: Er zijn allerlei blogs, artikelen en handleidingen die je vertellen wat je kunt verwachten bij je eerste stappen in de Installatietechniek in loondienst. Lees bijvoorbeeld de eerste stappen in je carrière in de installatietechniek.

Hoe zit het met je tarief versus salaris?

Als ZZP’er reken je misschien een hoog uurtarief. Alleen, dat tarief is niet te vergelijken met een brutosalaris in loondienst. In dat tarief zit namelijk je eigen pensioen, je verzekering, je administratiekosten, je acquisitietijd, noem maar op.

Het is dus niet reëel om een-op-een je huidige uurprijs te vertalen naar een loondienstsalaris. Het kan in eerste instantie wat ‘minder’ lijken, maar je krijgt er andere zekerheden en gemakken voor terug. Daarnaast is het belangrijk dat je kijkt naar de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, 13e maand of bonus, reiskostenvergoedingen, opleidingsbudget en meer.

Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2024 van TNO en CBS blijkt dat technici in loondienst over het algemeen tevreden zijn over hun salaris- en secundaire voorwaardenpakket, mits ze bij de juiste werkgever zitten. (Bron: NL Arbeidsinspectie)

Veelgemaakte fouten bij de overstap

Bij een overstap van ZZP naar loondienst kunnen er ook valkuilen zijn. Denk aan het verkeerd inschatten van de bedrijfscultuur, het niet op tijd opzeggen van je inschrijving bij de Kamer van Koophandel (als je dat wilt), of het onderschatten van de nieuwe regels en verwachtingen in een bedrijf.

Meer weten over wat er zoal mis kan gaan? Lees dan zeker ons blog over de meest voorkomende fouten in de installatietechniek. Zo ben je beter voorbereid en kun je met een gerust hart beginnen.

Daarnaast is het soms lastig om te wennen aan een leidinggevende of teamleider boven je, terwijl je als ZZP’er altijd je eigen beslissingen nam. Goed om je mindset vast op te frissen: wat wil je precies, waar kun je in mee bewegen, en waar trek je de grens?

Wat als je spijt krijgt?

Stel, je hebt de sprong gewaagd. Je hebt nu een fijne baan in loondienst. Maar na een paar maanden merk je dat je de vrijheid mist of dat het werk toch niet is wat je zocht. Misschien vind je het te eentonig om steeds voor dezelfde werkgever te werken. Of je krijgt minder verantwoordelijkheid dan je als ZZP’er gewend was.

In dat geval is het altijd goed om te praten met je leidinggevende of HR-afdeling. Geef aan waar je tegenaan loopt en wat je verwachtingen zijn. Misschien zijn er intern genoeg mogelijkheden om je werkzaamheden aan te passen. Of kun je doorgroeien naar een andere afdeling.

Mocht het écht niet klikken, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om weer voor jezelf te beginnen. Maar let wel: de markt is in korte tijd enorm in beweging. Denk aan de strengere regels rond schijnzelfstandigheid.

Het kan dus zijn dat het vroeger makkelijker was om opdrachten te krijgen dan nu.

En hoe zit het met die financiële kant?

Natuurlijk wil je weten of je er financieel op voor- of achteruit gaat. De ene ZZP’er draait prima omzet, de ander moet elke maand weer jagen op klussen. In loondienst vallen die pieken en dalen grotendeels weg. Je hebt een vast bedrag op je rekening, inclusief vakantiegeld en vaak een pensioenregeling.

Realiseer je dat je als ZZP’er geen baas hebt die doorbetaalt als je ziek bent of op vakantie gaat. Bij loondienst is dat allemaal geregeld. Houd dus rekening met je totale plaatje.

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over de overgang van ZZP naar loondienst in de Installatietechniek? Of ben je benieuwd welke vacatures er nu beschikbaar zijn? Via onze contactpagina kun je je vragen stellen of een vrijblijvend gesprek aanvragen. We denken graag met je mee.

Soms heb je net even dat ene zetje nodig. Of wat extra informatie. Of iemand die de voor- en nadelen met je doorneemt. Met een groot netwerk in de technische sector weten we precies wat er speelt. En helpen we je graag!

DEEL DIT ARTIKEL