Wat zijn Werktuigbouwkundige Installaties?

In deze blog lees je alles over Werktuigbouwkundige Installaties en over het werken binnen dit vakgebied binnen de Installatietechniek. Het is namelijk erg breed en uitdagend. Zeker het overwegen waard voor een volgende baan. Lees snel verder!

Synsel

Wat zijn Werktuigbouwkundige Installaties precies?

Werken met Werktuigbouwkundige Installaties is breed en uitdagend. Onder deze installaties vind je namelijk verschillende soorten, eenvoudig en complex. Veelal zijn Werktuigbouwkundige Installaties het vertrekpunt van technische oplossingen binnen verschillende sectoren: industrie, retail en utiliteit. Aandacht voor de kwaliteit en veiligheid is het belangrijkste in bij deze Installaties.

Onder de Werktuigbouwkundige Installaties vallen verwarmingsinstallaties, sanitaire installaties (riolering, waterinstallaties, sanitair, hemelwaterafvoer), gebouwbeheersystemen, leidingsystemen, mechatronica en werktuigbouwkundige gebouwinstallaties. Deze installaties worden geplaatst op uiteenlopende locaties; flats, woningen, nieuwbouw en gebouwen zoals scholen, kantoorgebouwen en ziekenhuizen.

 

Welke werkzaamheden zijn er met Werktuigkundige Installaties?

De soorten installaties en toepassingen zijn erg breed, waardoor voor iedere installatie de werkzaamheden zullen verschillen. Over het algemeen zijn dit de werkzaamheden:

 • Voorbereiden van werkzaamheden
 • Inspecteren van apparatuur en installaties
 • Verrichten van testen
 • Bestellen van benodigdheden
 • Analyseren en verhelpen van storingen
 • Vervangen van onderdelen van installaties of systemen
 • Aanbrengen van modificaties
 • Installaties in- en afregelen
 • Rapporteren van uitgevoerde werkzaamheden
 • Plaatsen van radiatoren, ketels en/of installaties op het gebied van gas en water
 • Aanleggen van het benodigde leidingsysteem aan de hand van tekeningen
Synsel

Welk salaris kun je verwachten?

Gezien de breedheid van de branche en de vele vacatures die je kunt vervullen, ligt het salaris ook op een mooi niveau: tussen €2500 en €4150. Wat je precies gaat verdienen, is afhankelijk van je ervaring, opleiding en werkgever. Wanneer je net in het vakgebied start, dan begin je meestal met een Junior salaris. Het salaris groeit vervolgens met je mee. Snel hierin doorgroeien doe je door goed je best te doen, leergierig te zijn en jezelf te laten zien.

 

Welke functies zijn er binnen de Werktuigbouwkundige Installatietechniek?

Dit zijn een aantal interessante functies binnen het vakgebied:

Waarom werken in de Werktuigbouwkundige Installatietechniek?

In het vakgebied Werktuigbouwkundige Installatietechniek zijn er veel ontwikkelingsmogelijkheden en afwisseling in het werk. Daarbij kun je door de grote vraag aan technici rekenen op goede arbeidsvoorwaarden. Er zijn op dit moment veel vacatures beschikbaar binnen Werktuigbouwkundige Installatietechniek. Door alle trends en de snelle ontwikkelingen rondom duurzame installaties zal dit in de komende jaren ook alleen maar toenemen.

Er zijn op dit moment veel vacatures beschikbaar binnen Werktuigbouwkundige Installatietechniek.

Fedde